festsange og dans

Spar penge på din festsang – skriv den selv

Er der noget der kan sætte en fest igang, så er det en god festsang. En festssang kan løfte stemningen, og gøre festen til noget man husker. Den kan indeholde følelser, den kan indeholde humor, ja den kan indeholde lige det man ønsker.

Men det er ikke nemt at skrive en festsang, og det er sket ikke nemt at skrive en god festsang. En god festsang kræver musikalsk forståelse, den kræver sjove ordspil og rim. Den skal være sangbar, samtidig med at den skal indeholde sjove personlige episoder. Det kræver forståelse og kendskab til personen eller personerne, den er henvendt til.

Lykkes det dog at skrive en festsang, så kan du virkelig få hele forsamlingen med. Du kan få dem til at grine og græde, og du kan få selv de mest generte til at føle sig, som en del af forsamlingen.

At skrive sin egen festsang

Det kan lyde uoverskueligt at give sig i kast med at skrive sin egen festsang, og specielt hvis du ingen musikalsk forståelse har. Dog er der en række redskaber du kan benytte, som kan hjælpe dig på vej.

Et godt sted at starte er ved at finde en melodi. Her er det vigtigt at gøre sig klart hvilken sang du vil skrive, dvs. hvilken stemning skal der være. Skal det være en sang, i højt tempo, der får folk til at grine, eller skal det være en mere personlig og måske lidt mere alvorlig sang. Hvis du skal skrive en sang der er fyldt med humor og som løsner det hele lidt op, så skal du finde en melodi der kan synges i et højere tempo. Her vil en melodi som “Jeg er havren”, være for langsom og for træg til at få stemningen i vejret. Modsat vil denne melodi passe fint til en lidt mere personlig og alvorlig sang.

Når du har fundet melodien, så skal du til at rime og sætte lyrikken sammen. Her er det en klog idé at skrive en her masse information om personen ned, det kan være sjove episoder, eller ting som du synes personen er god til. Her må du godt researche lidt og spørge andre ind til personen. Når du har fundet en masse sjove episoder, så kan du begynde at nynne melodien inde i dit hoved, mens du skriver lidt ned. Du vil ikke ramme den helt perfekt i første forsøg, og derfor er det godt at have tålmodighed, når du skriver din festsang. Her kan det f.eks. være klogt at lægge sangen fra sig og gå en tur, så du lige for clearet hovedet. Det er typisk når du ikke tænker over det, at de gode idéer kommer.

Herefter kan du langsomt bevæge dig videre til de næste vers. Og bum, nu har du skrevet din egen festsang. Det er dog yderst vigtigt at du får en anden til at synge den igennem først, så du er sikker på, at den kan synges.

Synes du det lyder besværligt, eller er du i tvivl om hvor du skal starte, så læs evt. mere om festsange her.

Så er der ikke andet at sige end, god fest!