5 råd til en bedre søvn

Forskning har efterhånden mange gange vist os at vejen til bedre livskvalitet og længere levetid, er en god nattesøvn. Her nedenfor kan du læse om eksperternes bedste råd til hvordan man får en god nats søvn.

Bedre vægttab, øget performance, bedre sexliv og vigtigst af alt et sundere helbred. Dette er nogle af de mange helbredsmæssige fordele en god nats søvn kan påvirke. Faktisk er det videnskabeligt bevist. Selvom det lyder meget enkelt og meget lige til, så lider op til 20% af den voksne befolkning af søvnbesvær, mener den kendte tv-personlighed og læge Dr. Mehmet Oz.

Også ens seng kan påvirke nattesøvnen, både negativt og positivt. Det er selvfølgelig meget forskelligt hvad man sover bedste i, fra person til person. De sidste par år er sovesofaen blevet meget moderne og super komfortable, så derfor kunne en sovesofa også sagtens være en mulighed, hvis man står i den situation at man skal have ny seng.

I den forbindelse har Dr. Mehmet Oz udviklet seks videnskabeligt dokumenterede råd til, hvordan man, ved hjælp af umiddelbart simple virkemidler, kan forbedre ens søvn væsentligt.

1 Sovestillingen

Den stilling du ligger i når du sover spiller en stor rolle. Foretrækker du at sove på maven, så skal du lytte ekstra godt med nu; ifølge The Better Sleep Council oplever folk der sover på maven markant mere uro og rastløshed. Folk, der lider af søvnapnø sover derimod oftest på ryggen. Selvom folk, der lider af søvnapnø oftest ligger på ryggen, så har forskning vist at hvis man ruller om på siden kan man forbedre sin søvn markant. Det gælder selvfølgelig også folk, der foretrækker at sove på maven. Fordelen ved at sove på ryggen er også, at hvis man f.eks. er syg, så kan man ved hjælp af en elevationsseng, hæve både hoved- og fodenden, så den passer til ens behov. Det kan være rart at få hævet overkroppen, hvis man f.eks. er forkølet og hoster en del.

2 Lavendel

Studier fra Wesleyan University i West Virginia har vist at duften fra lavendelolie påvirker ens søvn positivt. Lavendel er almindelig kendt som et beroligende middel, og det skulle eftersiden have en positiv effekt på både hjerte og blodtryk. Studierne fra Wesleyan University oplevede i snit 22% af de kvindelige testpersoner en dybere og bedre søvn, hvis de havde anvendt lavendel inden de skulle sove.

3 Motion

Det mest anerkendte trick til en bedre søvn er motion. I en undersøgelse foretaget af National Sleep Foundation viste, at bare en lille smule motion gave hele 43% af deltagerne en bedre nattesøvn.

4 Kost

En anden ting som også er almindelig kendt er, at ens kost kan have både en positiv og negativ effekt på ens søvn. Ifølge et studie fra European Respiratory Journal opnåede folk med moderat til svær søvnapnø gode resultater, hvis de ændrede deres kost til klassisk middelhavsmad bestående af frugt, grøntsager, fuldkorn og fisk. Oplevede forsøgpersonerne cirka 18 færre afbrydelser af deres REM søvn i timen.

5 Vær kritisk med din aftensmad

Fødevarer som ligger højt på det glykæmiske index, som blandt andet kan være kartofler og ris, påvirker din nattesøvn negativt og det kan være med til at gøre dig irriteret. Ifølge et studie fra The American Journal of Clinical Nutrition har man sværere ved at falde i søvn, end hvis du har spist mad der ligger lavt på GI-skalaen. Det skyldes, at fødevarer, der har et højt GI indhold, øger kroppens niveau af aminosyre tryptophan, der virker positivt på den naturlige søvn.